Velkua, den osmý, devátý a desátý


Pondělí

Na programu byl, kromě výletu do obchodu (jsme to ale žrouti!) i malý výlet na houby (když budou) a na nejvyšší místo celé Velkui (ve výšce celých - a to fakt nekecám - šedesát metrů nad mořem).
Autem jsme dojeli kousek za odbočku na Naantali a během pár minut zdolali - s častými ironickými a sarkastickými poznámkami o tom, jak je to hrozně náročná cesta - těch pár metrů, které nás dělily od malé rozhledny na kopci. Cestou jsme pojedli borůvek, morušníků a brusinek a žasli jsme nad přítomností provazů, kterými byla cesta nahoru opatřena. Asi kvůli velké náročnosti výšlapu.
Na samém vrcholu mini-rozhledny jsem si všimla losa, který se pásl kousek od našeho auta, které jsme shora viděli. První los, kterého jsme viděli všichni čtyři a patřičně si ho zdokumentovali a neušetřili ho krátké komunikace, na kterou se díval dosti skepticky.
Když nás zhodnotil jako nehodné konverzace otočil se k nám zadkem a odkráčel do lesa.
My jsme po chvilce kochání se slezli dolů a ještě se šli trochu projít po okolí, k nedalekému jezeru a tak.
Potom následovala krátká zastávka u borůvek a hurá do auta a na nákup jídla.
K mým úlovkům patří neslazené Alpro mandlové mléko, kokosový jogurt téže značky, cihlička veganského sýru a - konečně! - červená čočka. A rýžové nudle, datle a avokáda. Co víc si přát?



Je zvláštní, že jakékoliv ukazatele jsou tu jenom ve Finštině. Oproti Čechám, kde jsou většinou ve třech jazycích je tohle... no, docela změna.


Vyhlídka. Wohooo!


A tady ho máme!



Pohled na jezero #1


Pohled na jezero #2


"Jezerní melancholie".


Můj boží nákup.


A znovu výhled na západ slunce.


Úterý

Konečně zase hodně, hodně nabitý den.
Chvilinku po snídani jsme se spakovali a vyrazili na celodenní výlet do nejbližšího většího města, které bylo jednu dobu hlavním městem Finska. Jde o město Turku, kterému ale všichni místní říkají Åbo. Těžko říct proč. 
Hned po příjezdu jsem zjistila, že jsem si doma zapomněla kartu do foťáku. Takže jsem celý den fotila mobilem. -.- 
Náš program byl takový:

  1. Katedrála v Turku. Jednak proto, že byla z parkoviště nejblíž a jednak proto, že z hlediska dalšího postupu to bylo nejlogičtější možné řešení. Nutno říct, že byla opravdu nádherná. Mám moc ráda ten čistý, bíle vymalovaný typ katedrál, které tady na severu jsou. Žádné pozlátko, žádné zlacené oltáře a lavice a obrazy všude možně. Jediné vitráže, které tam byly, byly fialovo-purpurové detaily na samých vrcholech oken. Prostě boží.
  2. Muzeum moderního umění a archeologie. To je snad asi... Bez komentáře. To je prostě srcovka. :) Viděla jsem dva Picassa a pár otisků od Andyho Warhola. A spoustu finských umělců. Hodně, hodně dobrých umělců. I archeologická část byla moc krásná a úžasně interaktivní. Mapovala hlavně architekturu středověkého Finska a severu jako takového.
  3. Skanzen. Cestou tam jsme si na chvilku sedli na svačinku a chvilku klábosení. A to je dobře, protože skanzen byl opravdu velký a prohlídka hodně, hodně nabitá. Ale bylo to moc krásný. Hodně artefaktů a expozic bylo hlavně z viktoriánského období.
  4. Hrad. Dost prázdný hrad. Dost... Odlišný od hradů a zámků, které jsou v Čechách a okolí. Ale měl svoje kouzlo.
  5. Kebab. Dala jsem si falafel s hranolkami. Po xx měsících takováhle prasárna. Ale bylo to vynikající. :D
A pak už příjezd zpět do Velkui. Vrcholem dne bylo, že jsem se donutila k vyběhnutí. Sice jen necelých sedm kilometrů, ale po celodenním chození bylo i tohle něco!


Katedrála v Turku z venčí...


... a zevnitř poprvé.


Podruhé.


A potřetí. Jediné vitráže, které v celé katedrále jsou.


A tohle je ten slavný hrad.

Středa

Absolutně odpočinkový den. Jediné tři dnešní akce:
  • Volejbal s místními. Radši bez komentáře. Nehrála jsem už děsně dlouho.
  • Tříkilometrový běh.
  • První návštěva nefalšované finské sauny. Bylo to BOŽÍ!!!

A nakonec ještě pár výplodů z mojí kuchyně.



Bezlepkové těstoviny se směsí cukety, papriky a rajčat s veganským sýrem koupeným v pondělí. A s avokádem. A špenátem. Mňam. 



"Čína" - rýžové těstoviny se sojovým masem, cuketou, paprikou, rajčetem a houbami, vše zalité sojovou omáčkou a s citronovým pepřem. A slunečnicovými semínky. A AVOKÁDEM!

Komentáře